dzień 1:
BULION RYBNY
włoszczyzna:
2 marchewki,
1 pietruszka
kawałek selera
sól morska gruboziarnista
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 głowy ryb (użyłam dorady i bara)
2 litry wody
dzień drugi:
na oliwie lub oleju rzepakowym poddusiłam:
- drobno posiekaną cebulę
- 4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- 2 marchewki pokrojone w drobne słupki
- 4 boczniaki pokrojone w kostkę
- łyżeczkę kminku
po 15 minutach:
2 łyżeczki tartego imbiru (może być suszony)
3 gwiazdki anyżu
utłuczoną trawę cytrynową w całości
kilka małż nowozelandzkich (takich z połową muszli) - kupuję je w Kuchniach Świata
3 filety z pstrąga pokrojone w duże kawałki
200 g pasaty pomidorowej
po 10 minutach:
ciepły bulion rybny ugotowany dzień wcześniej
po pół małego świeżego chilli (zielonego i czerwonego)
dodałam na końcu łyżeczkę pasty z przyprawami marki Marks&Spencer:
COUS COUS SPICE PASTE (zawiera m.in. miętę, kminek, imbir, czosnek, sok cytrynowy, kolendrę, paprykę... )
Na końcu jeśli zupa jest za kwaśna, można dodać pół łyżeczki cukru ciemnego
zupę podałam posypaną kolendrą
February 20, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
6 comments:
Fajnie się zapowiada, chociaż wielbicielką zup rybnych nie jestem :) Ale wygląda bardzo smacznie :)
To jest coś BARDZO dla mnie:)
Talerz wypełniony tą zupą wygląda jak dzieło sztuki. Cudowne kolory i kształty... :-)
Mimo tego chyba jednak nie dam się narazie namówić na zupę rybną. :-)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
W końcu zupa rybna jest jadana na całym świecie więc na dobrą sprawą może ona mieć bardzo różne wydania. Ja jestem zdania, ze świetnie sprawdza się także danie z łososia do piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i jak najbardziej fajnie jest je sobie od czasu do czasu zjeść.
Post a Comment