November 2, 2009
KOOPERATYWA KULINARNA
W piątek była kooperatywa kolacyjna u J.:
K. przywiózł wędliny od Taty, L. przyniosła nieziemskie chleby i sernik czekoladowy, ja gotowałam zielone curry warzywne, dzieci robiły spektakl, sąsiedzi wpadli na chwilę... To był idealny wieczór.
Na dobranoc:
- To kiedy się widzimy?
– Może śniadanie w niedzielę?
– Naleśniki?
M.:– Ja zrobię nadzienie.
L: - Ja usmażę naleśniki
J.: - Ja zrobię sos
L. ... jak zwykle sfotografuje :)
I tak właśnie było...
Podaję przepis na swoją część naleśnika, choć najbardziej interesujący był sos śliwkowy J.
• pół kilo twarogu śmietankowego (używam mielonego)
• 2 żółtka
• ciemny cukier trzcinowy (ok. 3 łyżek, ale zawsze próbuję)
• wanilia
• niezastąione rodzynki macerowane w rumie i cointreau (wiem, że jestem mało kreatywna, ale nie umiem ich zastąpić, mimo wielu prób)
Dzisiaj zrobiłam pierwszy w życiu chleb żytni na zakwasie. 5 telefonów, konferencje na skypie, konsultacje, obawy.. i jest... piękny, mój, skórka chrupiąca, w środku puch... Tak jak obiecywałaś:) Dziękuję,że przełamałaś moje lody :)
Zdjęcie wkrótce...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment