October 1, 2009

TIRAMISU NA ZŁAMANE SERCE


To jeden z najłatwiejszych deserów jakie znam. I jeden z niewielu, który zaspokaja wszystkie zmysły. Dawno nie robiłam tiramisu. Zmysły rozbudziła Liska i postanowiłam zrobić swoją wersję. Mocno upajającą... ze względu na ilość alkoholu. Nie miałam w domu amaretto – skończyło się tak jak zawsze... rum z Martyniki jest dobry na wszystko... a Cointreau...


Deser dedykuję przyjaciółce, która musi w pracy pisać mądre teksty; szef ma kryzys wieku średniego, za oknem wiatr, a serce płacze...

Tiramisu:

4 żółtka
piana z 2 białek
¼ szklanki cukru (ok. 60 g)
250g serka mascarpone
200g włoskich biszkoptów do tiramisu
2 zakrętki białego rumu (używam tylko tego z Martyniki)
2 zakrętki Cointreau
duży kubek mocnej kawy
kakao do ozdoby

Ucieram żółtka z cukrem.
Dodaję serek mascarpone, potem Cointreau.
Na końcu delikatnie mieszam z pianą.

Malutkie naczynia wykładam biszkoptami nasączonymi kawą z rumem, na to masę serową, potem druga warstwa herbatników i mascarpone.... szczelnie przykryte do lodówki na jedną dobę.

Kakao sypię dopiero przed podaniem, inaczej jest wilgotne i mało efektowne.

Que bella Italia ....

8 comments:

Liska said...

Boszzzzz. A miałaś się odchudzać! ;DD

margotka said...

Dlatego tylko 60 g cukru :) I gości miałam ... :) Została mi jeszcze jedna porcja, wpadasz?

Liska said...

Na złamane serce to tylko czekolada. Np. czekoladowy fondant.

margotka said...

Albo Twoja tarta z porem, kozim serem i pomidorem koktajlowym. Jest boska...

Liska said...

kochanie, bo ja mam ukryte talenta, a Ty myślałaś, że ja tylko mega-słodkie ciasta umiem :DD

margotka said...

A przepisu jak nie było tak nie ma... a ja się domagam!!!!

Ania said...

Ale piękne! Ale ja na złamane serce to tylko jakiś konkret, a słodkie zostawiam na miłe chwile ;) Więc chyba niezwłocznie zrobię, tym bardziej, że uwielbiam tiramisu...

Paula said...

idealny drobiazg na złamane serce i poskromienie tej pogody :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts