Paryskie targi obfitują w ryby i owoce morza. Dostępność i jakość produktów nie jest tutaj problemem. Wystarczy mieć duży budżet.
W poszukiwaniu ciekawych smaków morza, które nie rujnują portfela trafiłam na doskonałą rybę z rodziny dorszowatych - julienne (molva molva). W przepisie można ją zastąpić zwykłym dorszem, choć ten nie ma tak ciekawego smaku jak julienne. Ryba nie kurczy się podczas pieczenia i nie rozpada. I świetnie komponuje się ze śmietanowo-musztardowym sosem. Zupełnie tak jak królik ;)
JULIENNE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM
Z TYMIANKIEM I SKÓRKĄ Z CYTRYNY
(porcja dla dwóch osób)
- 300-400g filetów julienne (lub innej białej zwartej ryby)
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej (moutarde a l'ancienne)
- kilka gałązek tymianku
- łyżeczka słonego masła
- szczypta grubej soli morskiej
- skórka otarta z połowy cytryny
• w naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki masła, połowę tymianku i skórki z cytryny
• posypać odrobiną soli
• ułożyć na tym rybę
• wierzch ryby lekko posolić grubą solą i pokryć sosem (mieszanka musztardy i śmietany)
• posypać pozostałym tymiankiem i skórką z cytryny
• piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
• podawać z domowym pure (np. pietruszkowo-ziemniaczanym)
May 19, 2015
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment