Copyright: Margotka • Illucucina |
Musiałam wyjechać na obczyznę, żeby docenić rabarbar. Irene przyszła do pracy z piękną wiązką rabarbaru z ogrodu i rzuciła mi wyzwanie. Z pomocą przyszła Kwestia Smaku ;) Nie potrafię robić przepisów na szklanki. Zrobiłam więc na wyczucie na gramy. Ciasto jest świetne, lekkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Moim zdaniem lepsze kiedy wystygnie. I zdecydowanie potrzebuje więcej rabarbaru niż w oryginalnym przepisie. Zwiększyłam też ilość masła.
ODWRÓCONE JOGURTOWE CIASTO Z RABARBAREM
CIASTO:
• 2 jaja
• 150 g cukru
• 1 cukier waniliowy (16 g)
• 280 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 70 g roztopionego i lekko ostudzonego masła
• 270 g jogurtu greckiego
• skórka otarta z cytryny
• odrobina olejku cytrynowego
– jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać skórkę i olejek cytrynowy
– dodać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, jogurt
– roztopione i lekko ostudzone masło
– miksować na wolnych obrotach tak aby połączyły się składniki. Nie dłużej!
RABARBAR
• 6 łodyg rabarbaru (albo więcej:)
• 60 g cukru trzcinowego
• drobno otarta skórka z pomarańczy
– cukier trzcinowy lekko rozpuścić
– ulożyć na nim pokrojony rabarbar
– poddusić 2 minuty (rabarbar nie powinien być zbyt miękki)
– wyłożyć na formę wyłożoną dobrym papierem do pieczeniam (użyłam prostokątnej formy wielkości kartki A4, może być większa, dzięki czemu ciasto będzie cieńsze i rabarbar bardziej intensywny)
– ciasto rozprowadzić na powierzchni
– piec w nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół) ok 30-40 minut
– po wyjęciu przyłożyć talerz lub deskę na wierzch formy i odwrócić ciasto
– spróbować wytrzymać aż ostygnie ;)
Rabarbar polecam też do wazonu :) Miłego weekendu.
3 comments:
Ależ pychota :) Uwielbiam takie proste ciasta, gdzie to rabarbar jest gwiazdą :)
Ciasto wygląda przepysznie. Lubię takie proste ciasta z owocami. A jogurtowe są w ogóle super:)
Pozdrawiam
Hei Małgośka,
jak to dobrze Cię słyszeć (czyt. czytać).
Zdecydowanie zbyt długie przerwy,moja droga, między wpisami.
Rabarbar, powiadasz...
moje pierwsze skojarzenie to crumble z rabarbarem: http://www.mojewypieki.com/przepis/crumble-z-rabarbarem
boskie!
Czy jakoweś wakacje w okolicach Warszawy przewidujesz pani?
No nie ukrywam, że się stęskniłam:)
Pozdrowaśki
Arleta.
Post a Comment