August 3, 2012

TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI I TYMIANKIEM

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Tarta czy ciasto? Nieważne... Ważniejsze, że skórka tarta i tymianek cytrynowy własnej produkcji, że ciasto zniknęło dość szybko, choć był to stuprocentowy eksperyment...
Ciasto nie jest zbyt mokre, ale całkiem niezłe. Dla doświadczonych: można dodać 1-2 łyżki jogurtu, żeby było bardziej wilgotne. Wypróbuję następnym razem. Im większa foremka tym będzie lepsza proporcja moreli i ciasta. Nie za słodkie, nie za tłuste :)

Połączenie moreli i tymianku nie jest zbyt nowatorskie, ale zawsze sprawdzone. Często robię słoiki z morelami z tymiankiem i cukrem zamiast tradycyjnych konfitur morelowych. 

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI I TYMIANKIEM CYTRYNOWYM
(przepis własny)

• 110 g cukru
• 3 jaja
• 150 g mąki pszennej
• 180 g tartych migdałów
• szczypta soli
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5-6 g)
• 35 g miękkiego masła
• skórka otarta z 2 cytryn
• kilka gałązek tymianku (użyłam cytrynowego)
• 0,5 kg moreli
• cukier trzcinowy do posypania
• olejek pomarańczowy i cytrynowy

– cukier i jaja ubiłam mikserem na bardzo puszystą pianę
– pozostałe suche składniki wymieszałam w osobnej misce i dodałam do jajek z cukrem
– utarłam ręcznie
– dodałam parę listków tymianku, skórkę cytrynową, parę kropel olejków i bardzo miękkie masło
– dalej utarłam ręcznie tak, aby masło dobrze się połączyło
– dużą formę do tart wyłożyłam papierem do pieczenia
– wyłożyłam masę i wcisnęłam do dna  połówki moreli skórą do dołu
– posypałam świeżym tymiankiem dla dekoracji i obficie posypałam cukrem trzcinowym wierzch ciasta (najwięcej morele)
– piekłam ok. 50 minut w piekarniku na termoobiegu na 175 stopni (do suchego patyczka)

Jeśli ktoś wypróbuje z jogurtem i będzie nadal OK bez zakalca, proszę o feedback ;)
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

18 comments:

Katarzyna Kania said...

Wygląda bajecznie!

pysznapasja said...

Cudna!

Ola said...

już gdzieś widziałam to połączenie smaków, wciąż uważam że jest fenomenalne!

MałgosiaZ said...

jacie pierdziele jaka piękna!

Marta said...

Wygląda szałowo! Nic dodać, nic ująć.

Ola mała said...

Bardzo bym chciała przetestować morele z tymiankiem, tylko nie mogę znaleźć świeżych ziół, nie licząc okropnego szitu z "kleparza". Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Kraków

Majana said...

Bardzo pysznie się prezentuje i z pewnością smakuje rewelacyjnie!:)
Fajny pomysł. Lubię morele bardzo:)

Maggie said...

Cudowne! No i ten tymianek... Wyprobuje na pewno :)

renata / artkulinaria said...

Pysznie!

Maja Skorupska said...

Pięknie wygląda, piękne zdjęcia. Jutro wypróbuje z tym jogurtem. Podzielę się komentarzem.

majaskorupska.blogspot.com said...

Pięknie wygląda, piękne zdjęcia, wypróbuje z jogurtem i podzielę się komentarzem. maja

majaskorupska.blogspot.com said...

Pięknie wygląda, piękne zdjęcia, wypróbuję z jogurtem i podzielę się komentarzem.

margotka • ILLUCUCINA said...

Maja. Bardzo jestem ciekawa. Zrobisz eksperyment za mnie ;)

majaskorupska.blogspot.com said...

Margotko! i zrobiłam i wyszło doskonale; wilgotne odpowiednio a jednak nie zakalcowate, wyrośnięte, ale nie przerośnięte. zaistnieje na moim blogu jako przepis margotki:)

margotka • ILLUCUCINA said...

Maja. Rewelka. Ile dalas jogurtu? Sprobuje wkrotce ;) Dzieki za relacje ;)

katarzynka said...

Piękne fotki!

Joanna Skoraczyńska said...

Rozpływam się patrząc na same zdjęcia tych słodkich boskości:-D

Kate said...

Ale ciekawe połączenie smaków. Zupełnie nie potrafię sobie go wyobrazić. Chyba po prostu muszę spróbować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts