Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI
(przepis własny choć pewnie mało odkrywczy)
ciasto:
• 100 g płatków owsianych
• 150 g mąki pszennej
• 130 g masła
• 90 g cukru trzcinowego
• 3 łyżki otrębów orkiszowych
jabłka:
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• łyżka cynamonu
– płatki owsiane zamienić w mąkę w malakserze
– dodać mąkę i dalej miksować
– dodać masło w kawałkach, cukier, otręby i miksować aż zrobi się jedna masa
– ciasto na końcu wyrobić ręką
– odrobinę ciasta wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia (bardzo cienka warstwa powinna pokryć spód)
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
– nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec spód aż się zarumieni
– jabłka utrzeć (grube lub cienkie wiórki, w zależności od preferencji)
– rozstopić masło, dodać cukier
– gdy się rozpuści dodać jabłka i cynamon
– dusić około 10-15 minut mieszając
– wyłożyć na podpieczony spód
– na wierzch utrzeć bardzo zimne ciasto na grubych okach lub jeśli ciasto nie jest wystarczająco zimne, zrobić kruszonkę palcami
– pieć około pół godziny aż kruszonka będzie chrupiąca i zarumieniona
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła wyjadana z blachy.
* Apeluję do wszystkich, którzy mogą znać dziewczyny, które kiedyś założyły poznański Gołębnik. Dam wiele za ich przepis. Nawet jeśli będę musiała milczeć, aż po grób :) Moja druga połowa pewnie by dopłaciła za zakaz milczenia o szerszym zasięgu ;)
8 comments:
Właśnie takie szarlotki lubię najbardziej:) Pozdrawiam
Wygląda... mmm!
Lesio zjadl pół blachy pierwszego dnia :)
wspaniale się prezentuje! uwielbiam wszystko co orkiszowe i z jabłkami :D
Wspaniała szarlotka! Cudownie się prezentuje, tak pysznie :)
fajna, ja też oczekując na prawdziwe truskawki pocieszam się szarlotką:)
życie & podróże
gotowanie
ale piękna! owsiana to dla mnie nowość, postaram się wypróbować ;)
Kruszonki najlepsze :))
Post a Comment