Od pomysłu do realizacji (łącznie z robieniem zdjęć i pisaniem posta) minęło 25 minut.
KURCZAK W ŚMIETANOWO–WINNYM SOSIE Z ESTRAGONEM I TYMIANKIEM
(przepis własny)
• łyżka oliwy
• 450 g polędwiczek z kurczaka
• 0,5 cebuli
• łyżeczka tymianku
• 75 ml białego wytrawnego wina
• 130 ml śmietanki 18 %
• sól
• 4 gałązki świeżego stragonu
• mała łyżeczka musztardy ziarnistej (koniecznie francuskiej, a nie a la...)
– cebulę pokroić w piórka i ułożyć na patelni z ciepłą oliwą
– posypać tymiankiem
– chwilę podusić i na to ułożyć kawałki kurczaka (polędwiczki kroiłam na pół)
– posolić i smażyć na średnim ogniu
– gdy się lekko zarumienią obrócić, posolić i dalej chwilę dusić
– podlać winem i odparować do połowy na większym ogniu
– dolać śmietankę i zmniejszyć ogień (ok. 30 sek)
– dodać musztardę, wymieszać i przystroić estragonem
– podawać z marchewką na parze lub lekko duszoną na maśle
Miłego weekendu.
April 21, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
4 comments:
Bardzo smacznie wygląda i pachnie :)
Na pewno pyszne.
Pozdrowienia:)
musi być obłędny :)
Takie dania doslownie ratuja mi zycie, kiedy wracam do domu po ciezkim i dlugim dniu w pracy. 25 minut do powalajacego smaku? Jestem za!
Delicje po prostu!
Post a Comment