April 7, 2010

Wielka improwizacja czyli CHLEB WIELKANOCNY

Tej Wielkanocy wymyśliłam dwa przepisy:  roladę marcepanową i chleb wielkanocny. Rolada wyszła cudna, dokładnie tak intensywna jak lubię. Chleb wyszedł dobry, ale nie czułam w nim mocnej nuty. Może za mało majeranku i chrzanu. Roladę zostawię na później... A teraz chleb:

CHLEB WIELKANOCNY

ZACZYN
65g zakwasu żytniego
75 g mąki żytniej chlebowej
50g wody źródlanej
zaczyn przykryłam i odstawiłam na kilka godzin

CHLEB WŁAŚCIWY
130g tłuczonych ziemniaków 
5g drożdży
200g żytniej mąki chlebowej
200g mąki pszennej chlebowej
40g chrzanu (następnym razem dodam więcej)
250g wody
duża garść świeżego majeranku
16g soli (daję nieoczyszczoną grubą francuską sól morską)


dojrzały zaczyn wyrobiłam z resztą składników i odstawiłam do wyrośnięcia w durszlaku na szmatce wysypanej obficie mąką. Nie radzę sobie jeszcze z przerzucaniem chleba do garnka, ale ćwiczę dzielnie. Może to wynika z tego, że moje chleby mają dość wilgotne ciasto przez co słabo się formują.  


Piekłam metodą garnkową
• garnek żeliwny z pokrywką nagrzałam w piekarniku na 250 stopni ok 30-45 minut
• wyrośnięty chleb wrzucam do nagrzanego garnka i szybko formuję bochenek potrząsając garnkiem (uwaga, potrzebne są bardzo dobre rękawice)
• piekę z pokrywką 25 minut i potem 5-10 minut bez pokrywki  na 230 stopni (góra - dół). Jeśli po wyjęciu dół chleba nie jest wystarczająco rumiany, piekę jeszcze na kratce 5 minut na 210 stopni. 
• studzę na kratce

4 comments:

wiosenka27 said...

Dla mnie wygląda rewelacyjnie:) I przepysznie:)

Atria C. said...

Ale fajna skórka!
Ja niestety nie mam garnka żeliwnego...ale przygotowuję się do kamienia do pizzy;)

Dziwnograj said...

Świetnie wygląda :) I ta gruba skórka! musiała być baardzo chrrrupiąca.

lo said...

Ta skórka jest piekna. Przy niej smak wnętrza ma mniejsze znaczenie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts