April 5, 2010

BARSZCZ CHRZANOWY MOJEJ MAMY


Tak jak Wigilii nie ma bez grzybowej, tak nie ma Wielkanocy w moim domu bez barszczu chrzanowego. To jest zupa, którą moja Mama robi tylko raz w roku. Wegetariańskie te święta nie są na pewno... :) przynajmniej nie u mnie. Choć reszta przepisów będzie już bezmięsna. ;) Wkrótce rolada i rogale marcepanowe, wymyślone przy "Aniołach w Ameryce".

BARSZCZ CHRZANOWY

WYWAR: 

kawałek udźca z indyka (ok. 300 g)
duża włoszczyzna + kawałek główki kapusty

6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3,5 litra wody
sól


ZUPA WŁAŚCIWA:
słoiczek chrzanu
2 marchewki
czubata łyżeczka lub dwie majeranku
3 białe kiełbasy surowe
jajka przepiórcze  
świeży majeranek do przystojenia

Wywar robię zawsze dzień wcześniej żeby nabrał mocy (wstawiam na noc do lodówki i odcedzam rano).
Mięso z wywaru kroję na kawałki i wrzucam do zupy, dodaję 2 drobno pokrojone marchewki, łyżeczkę majeranku i mały słoik chrzanu (używam firmy "Spichlerz"). Po zagotowaniu dodaję 3 całe białe kiełbasy, które gotuję w zupie i przed podaniem kroję w plasterki. Chrzanu należy dodawać po trochu i próbować. wszystko zależy od jego mocy i upodobań. Można zabielić śmietanką choć ja wolę bez.
Podaję ze świeżym majerankiem i jajkami przepiórczymi.

3 comments:

grazyna said...

Pyszny jest taki barszczyk :)

asieja said...

piękne zdjęcie

moja Mama ugotowała żurek
pyszny

Patrycja said...

Ależ to musi być dobre:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts