April 5, 2010
BARSZCZ CHRZANOWY MOJEJ MAMY
Tak jak Wigilii nie ma bez grzybowej, tak nie ma Wielkanocy w moim domu bez barszczu chrzanowego. To jest zupa, którą moja Mama robi tylko raz w roku. Wegetariańskie te święta nie są na pewno... :) przynajmniej nie u mnie. Choć reszta przepisów będzie już bezmięsna. ;) Wkrótce rolada i rogale marcepanowe, wymyślone przy "Aniołach w Ameryce".
BARSZCZ CHRZANOWY
WYWAR:
kawałek udźca z indyka (ok. 300 g)
duża włoszczyzna + kawałek główki kapusty
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3,5 litra wody
sól
ZUPA WŁAŚCIWA:
słoiczek chrzanu
2 marchewki
czubata łyżeczka lub dwie majeranku
3 białe kiełbasy surowe
jajka przepiórcze
świeży majeranek do przystojenia
Wywar robię zawsze dzień wcześniej żeby nabrał mocy (wstawiam na noc do lodówki i odcedzam rano).
Mięso z wywaru kroję na kawałki i wrzucam do zupy, dodaję 2 drobno pokrojone marchewki, łyżeczkę majeranku i mały słoik chrzanu (używam firmy "Spichlerz"). Po zagotowaniu dodaję 3 całe białe kiełbasy, które gotuję w zupie i przed podaniem kroję w plasterki. Chrzanu należy dodawać po trochu i próbować. wszystko zależy od jego mocy i upodobań. Można zabielić śmietanką choć ja wolę bez.
Podaję ze świeżym majerankiem i jajkami przepiórczymi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
3 comments:
Pyszny jest taki barszczyk :)
piękne zdjęcie
moja Mama ugotowała żurek
pyszny
Ależ to musi być dobre:)
Post a Comment