August 12, 2009
ROMAINMOTIER - czyli schronienie pielgrzymów smaku
Nasi przyjaciele mieszkają w miejscu jakiego nigdy wcześniej nie widziałam. Maison du Prieur w Romainmotier w Szwajcarii jest średniowiecznym „budynkiem” uratowanym od ruiny przez właścicielkę Katharinę Von Arx. Kiedyś był miejscem gościny dla ważnych pielgrzymów, teraz stał się domem dla jej właścicielki, atelier i mieszkaniem Agaty i Piotra, tearoomem prowadzonym przez Jesusa i jego żonę...
Na ścianach malowidła z XIII w, spokój i ciągle nieodkryte zakamarki. Każdy pobyt u Agaty i Piotra jest niezwykły – to odpoczynek w trakcie pielgrzymki, której celem są prowansalskie smaki i aromaty.
Romainmotier jest spokojne, ukryte w dolinie, jego mieszkańcy niezwyczajni. Jednym z nich jest Veronique, która od wielu lat tworzy swoje niepowtarzalne konfitury. Każda z nich pozostawia wspomnienie, do którego się wraca. Najlepsze z jej kompozycji kryją w sobie owoce, alkohol i zioła. Można je kupić w małym sklepiku LE PECTINARIUM na zakręcie obok rzeczki.
Na stronie można znaleźć sugerowane połączenia konfitur z jedzeniem.
Moja ulubiona konfitura to: renkloda, wanilia i rum dodawany na końcu (niegotowany).
Słodko polecam, a Agatce dziękujemy za ciepłą gościnę.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
5 comments:
można prosić o przepis na konfiturę z renklod:)
brzmi intrygująco w połączeniu z wanilią i rumem;)
Postaram się wydobyć od autorki... :) Na jej stronie jest kilka przepisow ale niestety nie ten. Myslę, że i bez przepisu można coś wymodzić znając połączenie.
oj pewnie autorka będzie chciała zachować sekret produkcji;)
rzeczywiście może sama spróbuję ułożyć proporcje...
dzięki:)
Chcialabym mieszkac w takim pieknym miejscu... :)
Margotko, teraz dopiero doczytalam, ze bylas w Romainmôtier! Miasteczko i jego okolice uwielbiamy i regularnie tam bywamy; a 'Le Pectinarium' to faktycznie niesamowite miejsce! W tym roku niestety kontuzja stopy pokrzyzowala mi 'wycieczkowe' plany, mam jednak nadzieję, że juz za niedlugo i do Romainmôtier ponownie zawitam. I wtedy dokupie ktoras z tych wspanialych konfitur :)
A konfiture z renklod z dodatkiem rumu rowniez juz robilam, tyle tylko, ze bez wanilii.
Pozdrawiam serdecznie!
Post a Comment