August 12, 2009

ROMAINMOTIER - czyli schronienie pielgrzymów smaku



Nasi przyjaciele mieszkają w miejscu jakiego nigdy wcześniej nie widziałam. Maison du Prieur w Romainmotier w Szwajcarii jest średniowiecznym „budynkiem” uratowanym od ruiny przez właścicielkę Katharinę Von Arx. Kiedyś był miejscem gościny dla ważnych pielgrzymów, teraz stał się domem dla jej właścicielki, atelier i mieszkaniem Agaty i Piotra, tearoomem prowadzonym przez Jesusa i jego żonę...

Na ścianach malowidła z XIII w, spokój i ciągle nieodkryte zakamarki. Każdy pobyt u Agaty i Piotra jest niezwykły – to odpoczynek w trakcie pielgrzymki, której celem są prowansalskie smaki i aromaty.

Romainmotier jest spokojne, ukryte w dolinie, jego mieszkańcy niezwyczajni. Jednym z nich jest Veronique, która od wielu lat tworzy swoje niepowtarzalne konfitury. Każda z nich pozostawia wspomnienie, do którego się wraca. Najlepsze z jej kompozycji kryją w sobie owoce, alkohol i zioła. Można je kupić w małym sklepiku LE PECTINARIUM na zakręcie obok rzeczki.
Na stronie można znaleźć sugerowane połączenia konfitur z jedzeniem.


Moja ulubiona konfitura to: renkloda, wanilia i rum dodawany na końcu (niegotowany).

Słodko polecam, a Agatce dziękujemy za ciepłą gościnę.

5 comments:

Lavande said...

można prosić o przepis na konfiturę z renklod:)

brzmi intrygująco w połączeniu z wanilią i rumem;)

margotka said...

Postaram się wydobyć od autorki... :) Na jej stronie jest kilka przepisow ale niestety nie ten. Myslę, że i bez przepisu można coś wymodzić znając połączenie.

Lavande said...

oj pewnie autorka będzie chciała zachować sekret produkcji;)

rzeczywiście może sama spróbuję ułożyć proporcje...

dzięki:)

majka said...

Chcialabym mieszkac w takim pieknym miejscu... :)

Bea said...

Margotko, teraz dopiero doczytalam, ze bylas w Romainmôtier! Miasteczko i jego okolice uwielbiamy i regularnie tam bywamy; a 'Le Pectinarium' to faktycznie niesamowite miejsce! W tym roku niestety kontuzja stopy pokrzyzowala mi 'wycieczkowe' plany, mam jednak nadzieję, że juz za niedlugo i do Romainmôtier ponownie zawitam. I wtedy dokupie ktoras z tych wspanialych konfitur :)
A konfiture z renklod z dodatkiem rumu rowniez juz robilam, tyle tylko, ze bez wanilii.

Pozdrawiam serdecznie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts