October 8, 2008
KAPUSTA ANYŻKOWA CZYLI BIGOS ORIENTALNY
Kiedy byłam na wakacjach w Polsce, Liska http://whiteplate.blogspot.com/ odkryła przede mną nowe oblicze kapusty kiszonej. Mam nadzieję, że wkrótce o niej napisze, bo ostatnio bardzo SŁODZI :)
Zainspirowana pomysłem Liski i jej Mamy, wymyśliłam własną wersję kapusty, trochę orientalną i bardzo żółtą...
kilogram kapusty kiszonej
pół główki kapusty słodkiej (najbardziej lubię młodą, ale młoda szybko przemija)
turmeric
olej z pestek winogron (ilość w zależności od upodobań i sylwetki)
2–3 gwiazdki anyżu (dodaję po jednej i sprawdzam czy chcę jeszcze... :)
powidła śliwkowe lub sok ze śliwek lub plum sauce (można dostać gotowe w sklepach z azjatyckimi ingrediencjami)
ziarna kopru włoskiego (używam indyjskich)
Zaczynam od oleju i kiszonej, potem dodaje młodą, powoli dokładając sos śliwkowy chiński i powidła (najlepiej bez skórki), wszystkiego po łyżeczce, próbując od czasu do czasu. Turmeric daje piękny kolor. Ziarna kopru należy dodawać ostrożnie, bo mają intensywny smak, ale można też je pominąć. Anyż daje już piękny aromat.
Mam zawsze problem z podawaniem proporcji, ponieważ ja wszystkiego próbuję. Zakładam, że żaden składnik nie jest ten sam, kapusta nigdy tak samo kwaśna, a gusta indywidualne. Dlatego zawsze polecam próbowanie i dodawanie przypraw etapami...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
1 comment:
Ja jestem fanką wszelkich bezmięsnych bigosów ,to oczywiście
sobie zaraz zapiszę tą wersję
pozdrawiam
Post a Comment