Moja Mama mówi, że najlepszą receptą na świetny związek jest poczucie humoru. Okazuje się, że ta prosta prawda życiowa przenosi się też na wspólne gotowanie.
Prawie miesiąc temu zostałam zaproszona przez Jacob's Creek na gotowanie z kilkoma blogerkami i Karolem Okrasą. Sam szef kuchni gwarantował wieczór pełen śmiechu (choć do kuchni podchodzi bardzo poważnie). Na szczęście polska blogosfera kulinarna kryje kobiety pełne inteligentnego humoru. Ta mieszanka, w połączeniu ze świetnym winem, przyjemną pracą "przy garach" zaowocowała kilkoma naprawdę niezłymi przepisami i zabawnym wieczorem na 22 piętrze z widokiem na Warszawę.
Nie będę wybierać ulubionego przepisu blogerek, bo byłoby to bardzo trudne. Karol powalił mnie na kolana (nie po raz pierwszy) musem z foie gras z pistacjami na pierniku (na zdjęciu pierwsze po lewej) i risottem z pęczaku z orzechami włoskimi i kozim serem, które gotowaliśmy wspólnie. To była czysta przyjemność i mam nadzieję, że przy tym czy innym winie spotkamy się jeszcze nie raz... i nie dwa. Więcej przepisów Karola stworzonych dla Jacob's Creek na tej stronie.
Jeszcze raz dzięki dziewczynom za towarzystwo:
Gosi (FEERIA SMAKÓW), Lorentynie (PISTACHIO-LO), Dorocie (DOROTA SMAKUJE) oraz Magdzie, Paulinie i Joannie (KLAPSA CZY KONFERENCJA), Panu Tomkowi, który o winach mówić może godzinami i przede wszystkim młodym kucharzom, którzy pod okiem Karola, pilnowali, żebyśmy nie utonęły kulinarnie ;)
Przygotowałam moje rydze i ulubione grzanki. Przepis na te drugie poniżej.
RUKOLA Z GRZANKAMI Z KOZIM SEREM, FIGĄ I GRUSZKĄ
Rukola
sos winegret z figowym balsamico (dzięki artykułowi Tessy Capponi-Borawskiej już nigdy nie śmiem wymówić tego słowa inaczej niż z akcentem na drugą sylabę :)
płaska łyżka musztardy dijon
2 łyżki figowego balsamico (można oszukać i dać czyste balsamico + łyżeczkę konfitury figowej) - tu Pani Tessa pewnie też by mnie zganiła, że figowego balsamico nie ma... :)
4 łyżki oliwy z oliwek
• winegret zazwyczaj robię w małym słoiczku, który wstrząsam (zawsze większą porcję)
grzanki figowe:
figa pokrojone w cienkie plastry
rolada kozia dojrzewająca (najlepsza jest duża sprzedawana na wagę na stoiskach z dobrymi serami)
świeży tymianek
odrobina masła
białe pieczywo
szynka parmeńska
grzanki gruszkowe:
dojrzała gruszka
rolada kozia dojrzewająca j.w.
świeży tymianek cytrynowy
masło
chleb staropolski (użyłam własnego chleba żytnio-pszennego na zakwasie, z jogurtem i odrobiną kminku, którego nie umiem powtorzyć :)
• pieczywo smaruję masłem (bardzo cienko),
• układam kozi ser (plaster powinien pokrywać prawie cała grzankę),
• ser posypuję tymiankiem i na wierzch układam cienki plaster figi (lub gruszki)
• całość zapiekam w piekarniku aż się lekko zarumienią grzanki w 190C (nie za długo!)
• grzanki figowe przystrajam szynką parmeńską
Podaję z rukolą z odrobiną figowego winegretu.
November 28, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
3 comments:
Hurra! Doczekałam się tego genialnego przepisu. To połączenie rozłożyło mnie na łopatki i do tej pory wspominam ten smak. Przyznam szczerze, że bardzo zasmuciłaś mnie brakiem możliwości odtworzenia przepisu na chleb. No cóż, będę kombinować ze swoim. Pozdrawiam.
Pracuję nad tym! Będzie na pewno :) Ale chcę zań wziąć pełną odpowiedzialność ;)
Zgadzam się z Lo, kanapeczki doskonałe (świetnie skomponowane), a chleb staropolski - zachwycający. Dziękuję za przepis i wspaniałe towarzystwo.
Post a Comment