Najłatwiejsze i najlżejsze ciasto świata, gdzie owoc nie jest dodatkiem, a jego tematem.
Bez proszku do pieczenia.
Bez wysiłku.
I małe kłamstwo, że lato jeszcze wróci. Wróci... ale już nie w tym roku.
Przepis tym razem nie mój własny. Znaleziony na jednym z pierwszych i najlepszych polskich blogów o wypiekach "Moje wypieki" (rewelacyjna aplikacja mobilna).
RABARBERKA - SZWEDZKIE CIASTO Z RABARBAREM
- 400 g rabarbaru
- 2 jajka
- 70 g cukru (w przepisie oryginalnym jest go 110g)
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- cukier trzcinowy do posypania
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
- rabarbar obrać i pokroić w kostkę
- okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy 29 cm, żeby mieć jak najwięcej miejsca na owoce i cienkie ciasto
- całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę
- dodać
mąkę i delikatnie wymieszać
- masę wlać do formy i rozłożyć kostki rabarbaru (im gęściej tym lepiej).
- wierzch równomiernie "posypać"
zimnym masłem (w przepisie oryginalnym: najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego) - użyłam masła mrożonego, które starłam na tarce)
- wierzch posypać cukrem trzcinowym
- ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam zaledwie 30 minut - czas zależy od ilości owoców i wielkości foremki).
Podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Zimne i bez dodatków wciąga równie mocno.
Ciasto zniknęło natychmiast po podaniu. Zdjęcia brak.
Można je piec nie tylko z rabarbarem. Dla fanów tegoż: łatwe, lekkie i odwrócone ciasto jogurtowe.