September 24, 2011

POKRZYWA "LA BOSCA" :)


Choć z el bosco to na pewno pokrzywa jest BOSKA!

Jesień idzie a pod lasem kabackim świeżutkie pokrzywy.
1. POLANA: rękawiczki, nożyczki, worek
2. DOM: rękawiczki, dużo wody

• pokrzywy bardzo dokładnie umyłam w rękawicach
• oskubałam listki z ok. 10 gałęzi
• do misy koktajlowej w mikserze wrzuciłam liście, 100 g cukru trzcinowego, 
sok z 1.5 - 2 limonek i litr wody
• zmiksowałam
Można odcedzić ale ja wole z farfoclami (chyba pierwszy raz w życiu napisałam to słowo:).

Piłam na tarasie wspominając sok z CHIMERY w Krakowie. ;)

5 comments:

  1. nie potrafię sobie wyobrazić smaku pokrzywy...

    ReplyDelete
  2. O ja! Podoba mi się! Polecam też risotto z rzeczoną - smakuje nieco jak szpinak ;)

    pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. robilam w tym roku smazona,smakuje jak szpinak,a moze jest lepsza??dzis przeczytalam ze powinnam pic herbatke z pokrzywy...ale po co??moge ja pic twoim sposobem ,mysle ze zawiera sporo witamin...super pomysl.

    ReplyDelete
  4. zaskakująca zieleń.
    choc.. jadłam kiedyś zrobioną przez Mamę sałatkę ze świeżą pokrzywą i była przepyszna.

    ReplyDelete