Od kiedy sama produkuję lody, wiem, że te sprzedawane mają mnóstwo aromatów. Po prostu aby lody miały intensywny smak, trzeba do nich dodać bardzo dużo składnika. A to podraża koszty.
LODY BAZA
robię ją na minimum dwa różne smaki, dlatego podaję przepis na większą ilość:
• 3 żółtka (sparzam jajka przed użyciem)
• 80g cukru trzcinowego
• 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego (może być zwykle tłuste)
• 100 g śmietanki 30%
osobno:
• bita śmietana z 400g śmietanki 30%
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję mleko i śmietankę i doprowadzam roztwór do temperatury 78 stopni (używam fotograficznego termomentra ciemniowego :) Nie wiem skąd ta temperatura, ale pochodzi z przepisów na lody z mojej najpiękniejszej książki o deserach, wydanej przez restaurację CUBO w Ljubljanie.
Bazę do lodów odstawiam do wystygnięcia. Bitą śmietanę dodaję dopiero później, kiedy dosmaczam lody.
--------------------
LODY MANGO
250g ostudzonej bazy
550g pulpy mango z puszki (kupuję w Kuchniach świata)
300 g bitej śmietany
2 zakrętki likieru Cointreau
sok z 1/2 limonki
• całość miksuję i zamrażam w sorbetierze np. KitchenAid
• lekko zmrożoną masę przekładam do pudełek plastikowych i dalej mrożę w zamrażarce.
Te lody są PRZEPIĘKNE! Jestem zauroczona:)
ReplyDeletesłoneczne kuleczki!
ReplyDeleteJak się dorobię kiedyś maszynki do lodów, to będę jadła codziennie właśnie lody o smaku mango - na optymistyczny początek dnia ;)
ReplyDeleteale piekne sa te lody, a ten kolor niesamowity!
ReplyDeleteTen dodatek mleka skondensowanego mnie urzekł, a to znaczy, ze przepis długo nie będzie czekał.
ReplyDeletetakiego sposobu jeszcze nie widziałam ,muszę koniecznie zrobić :)
ReplyDelete