Kwiat bzu czarnego to jedno z moich największych aromatycznych odkryć. Nawet kiedyś zrobiłam sok, dałam małą buteleczkę przyjaciołom, którzy zapomnieli o podarunku i pół roku później poczęstowali nas klarownym, bardzo ciekawym winem musującym... Tylko jak to powtorzyć?
Wiem, że robi się konfitury z truskawek i bzu, ja zawsze daję mało cukru i właściwie traktuję te słoiczki jak sos do lodów waniliowych.
SOS TRUSKAWKOWO-BZOWY
2,5 kg słodkich truskawek (waga po obraniu)- truskawki powinny być jak najbardziej suche, żeby nie puściły za dużo soku
100g cukru ciemnego muscovado
300 g cukru trzcinowego demerara
ok. 20 kwiatów bzu czarnego (im więcej tym lepiej)
• truskawki pokroiłam (połówki lub ćwiartki)
• wrzuciłam do woka z trochę bardziej płaskim dnem (większa powierzchnia parowania soku), posypałam cukrem i dusiłam przez 2 godziny
• kwiaty bzu obcięłam nożyczkami (maksymalnie usunęłam zielone łodygi), zawinęłam w gazę (wiążę zawsze na supełek, żeby na pewno się nie wydostały się do truskawek)
• zawiniątko zanurzyłam w truskawkach
• dusiłam ok. 20 minut wyciskając co jakiś czas sok z gazy metodą "męcz mnie, dręcz mnie"
• wyjęłam pakunek bzowy i odcisnęłam na sitku, a to co jeszcze udało się wycisnąć wrzuciłam z powrotem do woka
• wyparzyłam słoiki
• bardzo gorące truskawki przełożyłam do słoików, mocno zakręciłam i postawiłam do góry nogami
• po pół godziny przestawiłam z powrotem wieczkiem do góry i gotowe.
Uwaga: truskawki muszą być bardzo gorące żeby słoiki się zassały; jeśli to się nie uda, należy je zaparzyć po zaknięciu ok 10 minut w garnku we wrzątku (szkło nie powinno dotykać dna garnka, a woda powinna sięgać do 2/3 słoików)
Jak mi się pdoba metoda "męcz mnie i dręcz mnie". Rozkoszny przepis i cudowne zdjęcia. Jedyny problem to słodkie truskawki. Ostatnio nie moge kupić takich słodkich i aromatycznych. Ale co tam, przepis świetny i zrobię taką konfiturę.
ReplyDelete:) No właśnie. Słodkich właściwie nie ma. Ale żeby chociaz były suche i świeżo zerwane. Mnie się udało. Zawsze możesz dać 100 g cukru więcej.
ReplyDeleteA ja mam słodkie truskawki. Nie wiem, skąd one tutaj, ale na rynku sprzedają je coraz taniej. Są ogromne, mocno czerwone i słodkie jak marzenie.
ReplyDeletePewnie szklarniowe, ale skoro mają smak i zapach, a do tego ładnie wyglądają - to jak dla mnie nic im więcej nie potrzeba.
A taki mus to zrobić mus.
ciekawa jestem jak pysznie musi smakować :)
ReplyDeleteDżm wygląda przepysznie! A te kwiatki sątakie urocze:)
ReplyDeleteMszyca, wszędzie mszyca, nie zrobię z tymi kwiatkami w tym roku nic :(((
ReplyDeletemagiczne jest to pierwsze zdjęcie. lubię.
ReplyDelete