June 23, 2011

LEMONIADA IMBIROWA Z MELISĄ

Bez zbędnego wstępu.
Z 1 litrem w dzbanku, można zatarasować balkon na pół dnia.

 LEMONIADA IMBIROWA Z MELISĄ
100 g cukru trzcinowego
250ml wrzątku
750 ml schłodzonej niegazowanej wody źródlanej
10 g świeżego utartego drobno imbiru
4 gałązki melisy
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki 
plastry limonki 


• cukier zalałam wrzątkiem i poczekałam aż się rozpuści
• w litrowym dzbanku: utarty imbir, sok z limonki i cytryny
• ciepły syrop cukrowy wlałam do dzbanka
• uzupełniłam zimną wodą i lodem
• dodałam gałązki melisy i plastry limonki

I basta...  

8 comments:

  1. o jaaaa... brzmi przepysznie! muszę, muszę wypróbować! dzięki za inspirację;D

    ReplyDelete
  2. cudowne orzeźwienie na upalne dni.
    imbir, melisa... nie znam tego połączenia. ale wydaje mi się,że należy do takich niezapomnianych wrażeń smakowych ;]

    ReplyDelete
  3. Świetna na gorące dni! Muszę zgapić przepisik:)

    ReplyDelete
  4. Wspaniała! Masz rację taki dzbanek i taras i już jestem szczęśliwa:)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Jak to przeczytalam to, az mi sie pic zachcialo:-)

    ReplyDelete
  6. Świetnie wygląda ta lemoniada - nabrałam ochoty na zrobienie jej któregoś dnia.

    ReplyDelete
  7. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    ReplyDelete