December 31, 2010

BROWNIES POMARAŃCZOWE

Na dobre zakończenie niezłego roku, połączenie moich dwóch ulubionych smaków: pomarańczy i czekolady.

BROWNIES CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
170g drobnego cukru
3 całe jajka
150g masła
100ml soku z pomarańczy + jak najwięcej jej miąższu
pół fiolki olejku pomarańczowego
skórka otarta z 1,5 pomarańczy (można nawet więcej)
sklepowa skórka pomarańczowa (chyba, że ktoś ma własną)
140g czarnej czekolady specjalnej do deserów
100g tartych migdałów
180 g mąki pszennej

• jajka z cukrem ubiłam na puszystą pianę
• dodałam miękkie masło
• powoli tarte migdały
• w garnuszku podlałam odrobinę soku wrzuciłam czekoladę, gdy się roztopiła dodałam reszty składników pomarańczowych
• ciepła czekoladę z pomarańczami powoli wtarłam mikserem w masę
• na końcu mąka
• wyłożyłam do foremki nasmarowanej masłem (foremka wielkości kartki A4)
• piekarnik nagrzałam do 180 stopni
• piekłam 30 minut, ale może być krócej (trzeba sprawdzić nożem czy ciasto nie jest surowe, może być lekko mokre)

Wyjąć do ostygnięcia.

Miłej zabawy w sylwestrową noc. 


6 comments:

  1. Przyznaję - połączenie idealne :)
    Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku!

    ReplyDelete
  2. tak, zdecydowanie.
    połączenie idealne - brownie, megaczekoladowe i pomarańcza. to jest to!

    szczęśliwego!

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam brownies :) Robiłam cytrusowe , było pyszne:)
    Pozdrawiam i zyczę wspaniałego Nowego Roku:)

    ReplyDelete
  4. Pięknie wygląda:)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)

    ReplyDelete
  5. I ja mam bzika na punkcie tego połączenia :-) Wygląda tak, jak brownies powinno. Duże, cienkie, zwarte kwadraty.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    ReplyDelete
  6. Świetny przepis - połączenie czekolady i pomarańczy jest rewelacyjne:)

    ReplyDelete