August 3, 2012

TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI I TYMIANKIEM

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Tarta czy ciasto? Nieważne... Ważniejsze, że skórka tarta i tymianek cytrynowy własnej produkcji, że ciasto zniknęło dość szybko, choć był to stuprocentowy eksperyment...
Ciasto nie jest zbyt mokre, ale całkiem niezłe. Dla doświadczonych: można dodać 1-2 łyżki jogurtu, żeby było bardziej wilgotne. Wypróbuję następnym razem. Im większa foremka tym będzie lepsza proporcja moreli i ciasta. Nie za słodkie, nie za tłuste :)

Połączenie moreli i tymianku nie jest zbyt nowatorskie, ale zawsze sprawdzone. Często robię słoiki z morelami z tymiankiem i cukrem zamiast tradycyjnych konfitur morelowych. 

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI I TYMIANKIEM CYTRYNOWYM
(przepis własny)

• 110 g cukru
• 3 jaja
• 150 g mąki pszennej
• 180 g tartych migdałów
• szczypta soli
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5-6 g)
• 35 g miękkiego masła
• skórka otarta z 2 cytryn
• kilka gałązek tymianku (użyłam cytrynowego)
• 0,5 kg moreli
• cukier trzcinowy do posypania
• olejek pomarańczowy i cytrynowy

– cukier i jaja ubiłam mikserem na bardzo puszystą pianę
– pozostałe suche składniki wymieszałam w osobnej misce i dodałam do jajek z cukrem
– utarłam ręcznie
– dodałam parę listków tymianku, skórkę cytrynową, parę kropel olejków i bardzo miękkie masło
– dalej utarłam ręcznie tak, aby masło dobrze się połączyło
– dużą formę do tart wyłożyłam papierem do pieczenia
– wyłożyłam masę i wcisnęłam do dna  połówki moreli skórą do dołu
– posypałam świeżym tymiankiem dla dekoracji i obficie posypałam cukrem trzcinowym wierzch ciasta (najwięcej morele)
– piekłam ok. 50 minut w piekarniku na termoobiegu na 175 stopni (do suchego patyczka)

Jeśli ktoś wypróbuje z jogurtem i będzie nadal OK bez zakalca, proszę o feedback ;)
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

18 comments:

  1. już gdzieś widziałam to połączenie smaków, wciąż uważam że jest fenomenalne!

    ReplyDelete
  2. Wygląda szałowo! Nic dodać, nic ująć.

    ReplyDelete
  3. Bardzo bym chciała przetestować morele z tymiankiem, tylko nie mogę znaleźć świeżych ziół, nie licząc okropnego szitu z "kleparza". Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Kraków

    ReplyDelete
  4. Bardzo pysznie się prezentuje i z pewnością smakuje rewelacyjnie!:)
    Fajny pomysł. Lubię morele bardzo:)

    ReplyDelete
  5. Cudowne! No i ten tymianek... Wyprobuje na pewno :)

    ReplyDelete
  6. Pięknie wygląda, piękne zdjęcia. Jutro wypróbuje z tym jogurtem. Podzielę się komentarzem.

    ReplyDelete
  7. Pięknie wygląda, piękne zdjęcia, wypróbuje z jogurtem i podzielę się komentarzem. maja

    ReplyDelete
  8. Pięknie wygląda, piękne zdjęcia, wypróbuję z jogurtem i podzielę się komentarzem.

    ReplyDelete
  9. Maja. Bardzo jestem ciekawa. Zrobisz eksperyment za mnie ;)

    ReplyDelete
  10. Margotko! i zrobiłam i wyszło doskonale; wilgotne odpowiednio a jednak nie zakalcowate, wyrośnięte, ale nie przerośnięte. zaistnieje na moim blogu jako przepis margotki:)

    ReplyDelete
  11. Maja. Rewelka. Ile dalas jogurtu? Sprobuje wkrotce ;) Dzieki za relacje ;)

    ReplyDelete
  12. Rozpływam się patrząc na same zdjęcia tych słodkich boskości:-D

    ReplyDelete
  13. Ale ciekawe połączenie smaków. Zupełnie nie potrafię sobie go wyobrazić. Chyba po prostu muszę spróbować.

    ReplyDelete