dzień 1:
BULION RYBNY
włoszczyzna:
2 marchewki,
1 pietruszka
kawałek selera
sól morska gruboziarnista
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 głowy ryb (użyłam dorady i bara)
2 litry wody
dzień drugi:
na oliwie lub oleju rzepakowym poddusiłam:
- drobno posiekaną cebulę
- 4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- 2 marchewki pokrojone w drobne słupki
- 4 boczniaki pokrojone w kostkę
- łyżeczkę kminku
po 15 minutach:
2 łyżeczki tartego imbiru (może być suszony)
3 gwiazdki anyżu
utłuczoną trawę cytrynową w całości
kilka małż nowozelandzkich (takich z połową muszli) - kupuję je w Kuchniach Świata
3 filety z pstrąga pokrojone w duże kawałki
200 g pasaty pomidorowej
po 10 minutach:
ciepły bulion rybny ugotowany dzień wcześniej
po pół małego świeżego chilli (zielonego i czerwonego)
dodałam na końcu łyżeczkę pasty z przyprawami marki Marks&Spencer:
COUS COUS SPICE PASTE (zawiera m.in. miętę, kminek, imbir, czosnek, sok cytrynowy, kolendrę, paprykę... )
Na końcu jeśli zupa jest za kwaśna, można dodać pół łyżeczki cukru ciemnego
zupę podałam posypaną kolendrą