Pamiętacie film z Catherine Zetha Jones NO RESERVATIONS?
A tutaj niespodzianka:
TYLKO MARTA - film niemiecki, fabuła niemal identyczna... postaci podobne i taki naturalny film... bez amerykańskiej ckliwości...
A wszystko dzieje się w kuchni... oczywiście...
i leci właśnie na ALE KINO!
Kolejny seans: 6 kwietnia, wtorek, godz. 11:35
February 17, 2010
TYGRYSIE MENU cz. II - TAJSKI BARSZCZ
Danie główne na Rok Tygrysa:
BARSZCZ TAJSKI
czyli moja wariacja polsko-ukraińsko-tajska
Zupę tajską robię co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zaszalałam. To już nie jest FUSION lecz CONFUSION...
2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w ćwierć talarki
2 marchewki pokrojone w drobne słupki
3 buraki j.w.
1 łyżeczka kminku
1/4-1/2 łyżeczki soli morskiej grubej
łyżeczka kopru włoskiego (używam przyprawy indyjskiej - fenel)
600 ml mleka kokosowego
2 litry wody
łyżka pasty TOM-KA (do kupienia w Kuchniach Świata lub Sea Food Poland)
łyżka żółtego curry
3 liście kaffir (limonki) - suszone lub świeże
1-2 trawy cyrtynowe (utłuczone przed gotowaniem)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty
sok z limonki (do wyważenia smaków 0.5 - 1 limonki)
duuuużo świeżej kolendry
cebule i marchew duszę na oleju i maśle z solą, kminkiem i ziarnami kopru, potem dodaję buraki, duszę jeszcze kilka minut, dodaję pastę curry, pastę TOM-KA, wrzucam liście limonki, trawę cytrynowa i zalewam mlekiem kokosowym i wodą. Kiedy wszystko jest w miarę miękkie dorzucam koncentrat lub pomidory + limonkę. Limonki należy dodać tyle żeby dodała świeżości zupie (powinna wyważyć smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne).
Podaję z bardzo dużą ilością liści kolendry.
Do barszczu tradycyjnie ziemniaczki... ale nietradycyjne :)
ZIEMNIAKI AROMATYCZNE:
ziemniaki ze skórką dobrze umyć i pokroić w ćwiartki
do miski wlać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, dodać łyżeczkę soli (lub więcej jeśli jest duża ilość ziemniaków), posypać łyżeczką kminku, dobrze wymieszać
ułożyć ziemniaki na blasze (skórkami w dół)
piec na termoobiegu na 180-200 C
kiedy są miękkie, wyjąć, wrzucić do miski i posypać dużą ilością ziół z chilli:
grubolistną kolendrą, normalną kolendrą, miętą grubolistną, bardzo drobno posiekaną papryczką chilli zieloną i czerwoną (na 1.5 kg ziemniaków użyłam po pól papryczki zielonej i czerwonej tajskiej - malutkiej)... było ostro..
BARSZCZ TAJSKI
czyli moja wariacja polsko-ukraińsko-tajska
Zupę tajską robię co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zaszalałam. To już nie jest FUSION lecz CONFUSION...
2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w ćwierć talarki
2 marchewki pokrojone w drobne słupki
3 buraki j.w.
1 łyżeczka kminku
1/4-1/2 łyżeczki soli morskiej grubej
łyżeczka kopru włoskiego (używam przyprawy indyjskiej - fenel)
600 ml mleka kokosowego
2 litry wody
łyżka pasty TOM-KA (do kupienia w Kuchniach Świata lub Sea Food Poland)
łyżka żółtego curry
3 liście kaffir (limonki) - suszone lub świeże
1-2 trawy cyrtynowe (utłuczone przed gotowaniem)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty
sok z limonki (do wyważenia smaków 0.5 - 1 limonki)
duuuużo świeżej kolendry
cebule i marchew duszę na oleju i maśle z solą, kminkiem i ziarnami kopru, potem dodaję buraki, duszę jeszcze kilka minut, dodaję pastę curry, pastę TOM-KA, wrzucam liście limonki, trawę cytrynowa i zalewam mlekiem kokosowym i wodą. Kiedy wszystko jest w miarę miękkie dorzucam koncentrat lub pomidory + limonkę. Limonki należy dodać tyle żeby dodała świeżości zupie (powinna wyważyć smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne).
Podaję z bardzo dużą ilością liści kolendry.
Do barszczu tradycyjnie ziemniaczki... ale nietradycyjne :)
ZIEMNIAKI AROMATYCZNE:
ziemniaki ze skórką dobrze umyć i pokroić w ćwiartki
do miski wlać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, dodać łyżeczkę soli (lub więcej jeśli jest duża ilość ziemniaków), posypać łyżeczką kminku, dobrze wymieszać
ułożyć ziemniaki na blasze (skórkami w dół)
piec na termoobiegu na 180-200 C
kiedy są miękkie, wyjąć, wrzucić do miski i posypać dużą ilością ziół z chilli:
grubolistną kolendrą, normalną kolendrą, miętą grubolistną, bardzo drobno posiekaną papryczką chilli zieloną i czerwoną (na 1.5 kg ziemniaków użyłam po pól papryczki zielonej i czerwonej tajskiej - malutkiej)... było ostro..