Kilka lat studiów w Poznaniu to wspomnienie rogali marcińskich.
Prawdziwe rogale marcińskie wolę jeść w Poznaniu ze Słodkiej Dziurki na ul. Św. Marcina, a dzisiaj przepis na roladę, którą wymyśliłam z inspiracji poznańskim specjałem.
ROLADA I ROGALE MARCEPANOWO-MAKOWE
ciasto:
2 jajka
40 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
7 g świeżych drożdży
70 g mielonych migdałów
290 g mąki pszennej
80 g masła
nadzienie:
300 g masy marcepanowej
150 g białego maku
200 ml mleka
200 ml wody
garść orzechów włoskich (opcja)
jajko z odrobiną mleka do posmarowania
ETAP I:
• jajka ubić z cukrem na puszystą pianę
• drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i rozpuścić w ciepłym mleku - odstawić do wyrośnięcia
• wyrośnięte drożdże dodać do jajek, dosypać mąkę i mielone migdały, wymieszać
• masło rozpuścić i dodać do ciasta
• odstawić do wyrośnięcia w cieplym miejscu, przykryć szmatką
ETAP II:
• w garnku zagotować wodę z mlekiem i gotować w tym mak ok. godziny
• odstawić na godzinę pod przykryciem
• jeśli zostanie zbyt dużo płynu, można go odlać, a potem w maszynce do mielenia przepuścić mak 2 razy
• ponownie przepuścić mak dodając po małym kawałku masę marcepanową
• nadzienie powinno być jednolite, więc można przeielić raz jeszcze
• można dodać orzechy włoskie do ostatniego mielenia
ETAP III:
• po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąty, posmarować farszem, zawinąć, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem
• z części ciasta i farszu zrobiłam rogaliki
• piec najlepiej na papierze do pieczenia w 180C na termoobiegu ok. 30 min, aż się zarumienią
UZALEŻNIA
to nadzienie jest takie kuszące..
ReplyDeleteNo to mam adres , gdzie kupię rogale w czasie wizyty w poznaniu. Jeszcze tylko muszę zdobyć biały mak i wtedy skorzystam z Twojego przepisu.
ReplyDeletepiękne rogale.
ReplyDeletedomowe. widac, że prosto od serca.
Ale dałaś czadu, jakie to musiało być dobre!
ReplyDeleteLiska, Ty mi lepiej powiedz skąd ja mam wziąć biały mak, bo ostatni miałam w spradku od Ciebie ;)
ReplyDeletebiały mak i mnie się marzy, a tym czasem takie cuda wokół się dzieją :) rogaliki i roladki wyglądają bajecznie :)
ReplyDelete